TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Az orvosok szerint teljesen be kellene szüntetni a szilveszteri tűzijátékozást

Értékelés:
(0 szavazat)

Rossz hatása van az egészségre a szilveszteri petárdázásnak és tűzijátékoknak, és nem csak akkor, ha a kapucniban robban a dolog: a pukkantgatás jelentősen megnöveli a levegőben lévő finompor mennyiségét – írja az MTI.

Német tüdőorvosok szerint újév napján a levegő finomporterheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el. Számításaik szerint a rakéták által kilökött finompor mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg.

A szennyezett levegő ingerli a légutakat, különösen a kisgyerekeket, az időseket és a krónikus betegségekben, elsősorban a tüdő és a szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőket érinti.

A Német Pulmonológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) felhívása szerint csökkenteni kellene a petárdák és tűzijátékok használatát, vagy teljesen le kellene mondani róluk. A német környezetvédelmi hatóság szerint a németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finomport juttatnak a levegőbe a tűzijátékokkal.

Ez szélsőségesen magas értékeket jelent, melyet a legtöbb város nem ér el az év egyetlen más napján sem

– mondta Holger Schulz, a müncheni Helmholtz Központ munkatársa.

Az elsősorban az időjárási körülményektől függ, milyen gyorsan csillapodik a szilveszteri tűzijáték után a finomporterheltség. Szélcsendes időben a szennyezett levegő több napon át a régióban maradhat és felhalmozódik a légkör alsóbb rétegeiben.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
(a cikk eredeti megjelenése: index.hu - 2018.12.12.)

 

Utoljára frissítve: péntek, 03 január 2020 09:10

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version