TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

A tüdőgyulladás megelőzhető! Tüdőgyulladás Világnap 2013.

Értékelés:
(1 szavazat)

A tüdőgyulladás még ma is egy életveszélyes, de védőoltással megelőzhető betegség. A legnagyobb veszélyben a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegek vannak.

A tüdőgyulladás a 10 vezető halálok között van világszerte

Az 5 évesnél fiatalabb gyermekek vezető haláloka. Minden 5 gyermekhalál közül egynek a tüdőgyulladás az oka.

A közösségben szerzett tüdőgyulladás hátterében leggyakrabban a pneumococcus baktérium áll. A tüdőgyulladás súlyos kimenetelűvé válhat, főleg az alapbetegségük miatt fogékony személyekben. A tüdőgyulladás az antibiotikus kezelés lehetősége ellenére az idős és a krónikus beteg felnőttek egyik leggyakoribb haláloka maradt. A tüdőgyulladás halálozása évtizedek óta meghaladja a 10%-ot a fejlett országokban is. Egy védőoltással megelőzhető betegségben senkinek sem kellene meghalnia – emelte ki Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A Légúti Betegek Országos Egyesülete kiemeli, hogy a magyar állam a jelenleg elérhető legszélesebb körű védettséget biztosító vakcinát térítésmentesen biztosítja a 2 évesnél fiatalabb kisgyermekek számára.

Mivel a védőoltás nem kötelező, ezért kérjük a szülőket, hogy kérjék a gyermekorvos által felajánlott életmentő oltást gyermekeik számára a többi gyermekkori oltásokkal együtt.
Ma már a 18 év feletti felnőttek számára is törzskönyvezésre került ugyanaz a konjugált vakcina, amelyet a csecsemőkori immunizációs program keretében Magyarországon is eredményesen és biztonságosan alkalmaztunk már több százezer kisgyermeknél. A felnőtteknél az elmúlt 20 évben alkalmazott poliszaharida vakcinákhoz képest az új típusú konjugált vakcina lényegesen hatékonyabb, és képes immunmemória kiváltására is, ezért a felnőtteknél egyetlen konjugált vakcina életre szóló védettséget nyújthat.

Elsősorban azoknak a felnőtteknek van szükségük a pneumococcus elleni védőoltásra, akiket életkoruk (elmúltak 50 évesek) vagy krónikus alapbetegségük miatt fokozottan veszélyeztetnek a pneumococcus fertőzések.
Arra bátorítjuk azokat a felnőtteket, akik a pneumococcus okozta tüdőgyulladás szempontjából rizikócsoportba tartoznak, hogy beszéljenek kezelőorvosukkal, háziorvosukkal a megelőzés lehetőségeiről.
Kérjük a háziorvosokat, hogy az influenza elleni oltásokkal együtt ajánlják fel, és adják be betegeiknek a konjugált pneumococcus elleni vakcinát.

Budapest, 2013. november 11.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
a LÉBE elnökségi tagja
tel.: 70/7735-946, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tudta? A tüdőgyulladásról...

 • A WHO 2009-ben hirdette meg a Tüdőgyulladás Világnapját, amelyet azóta minden évben november 12-én tartanak meg (http://worldpneumoniaday.org/).
 • A közösségben szerzett tüdőgyulladás hátterében leggyakrabban a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) baktérium áll.
 • A pneumococcus a leggyakoribb kórokozója a középfülgyulladásnak, illetve a szinuszitiszeknek, az orr melléküregeinek a gyulladásának (pl. arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás).
 • A meningitiszek, a gennyes agyhártyagyulladások egyik leggyakoribb kórokozója ugyancsak a pneumococcus, miként a szepszisé is, amely egy olyan fertőzés miatt alakul ki, amikor a baktérium bekerül a véráramba, és egyidejűleg a szervezet több szervét is jelentősen károsítja. A pneumococcus okozta meningitiszek és szepszisek halálozása 30-80 százalék között van az intenzív osztályos kezelés ellenére.
 • A tüdőgyulladás az 5 évnél fiatalabb gyermekek vezető haláloka. Minden 5 halálesetből egy a tüdőgyulladás számlájára irható.
 • 2011-ben 1,3 millió gyermek halt meg tüdőgyulladás miatt a világon, azaz minden 20 másodpercben gyilkolt a tüdőgyulladás.
 • A tüdőgyulladás súlyos kimenetelűvé válhat, főleg az alapbetegségük miatt fogékony egyénekben (pl. krónikus tüdőbetegek, daganatos betegek, legyengült immunrendszerű betegek, dohányosok)
 • 2013. októberben volt pontosan öt éve, hogy a Nemzeti Csecsemő- és Gyermek-egészségügyi Program részeként elérhetővé vált a két éven aluli csecsemők és kisgyermekek számára a pneumococcus elleni, térítésmentes védőoltás, amely az életkorhoz kötött oltási rendben önkéntesen választható formában szerepel
 • Szeretnénk felhívni a szülők figyelmét arra, hogy továbbra is kérjék házi gyermekorvosuktól a pneumococcus elleni védőoltást, amelyet a magyar állam térítésmentesen biztosít a csecsemők, kisgyermekek számára, és az oltási naptár alapján az immunizáció három védőoltás beadását jelenti (a 2., 4. és 15 hónapos életkorban)
 • Kiemeljük azt is, hogy a magyar állam folyamatosan az elérhető legszélesebb szerotípus lefedettséget nyújtó vakcinát biztosítja minden magyar kisgyermek számára, amely a magyar epidemiológiai helyzetnek is leginkább megfelel (az Országos Epidemiológiai Központ surveillance adatai alapján szignifikánsan nagyobb lefedettséget érünk el a 13 pneumococcus szerotípus antigénjét tartalmazó védőoltás alkalmazásával, mint az alacsonyabb számú szerotípust tartalmazó védőoltásokkal). Ez lehetővé teszi, hogy az utóbbi években világszerte előtérbe kerülő, sokszor szövődményes pneumoniát okozó 3-as szerotípus, vagy a több antibiotikummal szemben rezisztenssé váló 6A és 19A szerotípusok ellen is védettséget nyújtsunk az életkorukból adódóan kockázati csoportba tartozó két év alatti kisgyermekek számára
 • A konjugált pneumococcus elleni védőoltást 2 éves kor alatti gyermekek számára térítésmentesen biztosítja az állam. A 2-5 év közöttiek oltását részben támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, míg az 5 évesnél idősebbek teljes áron juthatnak hozzá a vakcinához, ha azt a kezelőorvos, háziorvos vényre felírja.

Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE)

2010-ben alakult civil szervezet, amelynek célja a légúti betegek érdekeinek országos és nemzetközi képviselete, a betegségük okozta társadalmi esélyegyenlőtlenség megszüntetése. A LÉBE lehetőségeihez mérten elősegíti a légúti betegségek megelőzésére irányuló törekvéseket, és támogatja, hogy a légúti betegek és családjuk a lehető legjobb minőségű, legteljesebb életet élhessék.

A LÉBE küzd az egészségre ártalmas környezeti szennyeződések ellen, főleg a dohányzás visszaszorításáért és a környezeti dohányfüst-ártalom megszüntetéséért. A LÉBE megalakulása után azonnal belépett a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért szervezetbe.

A LÉBE együttműködik a légúti betegek érdekeit képviselő többi szervezettel a közös célok elérésének elősegítése céljából. 2010. novemberétől a LÉBE képviselte a légzőszervi betegek érdekeit a Nemzeti Egészségügyi Tanácsban annak megszüntetéséig. A LÉBE információs portálja, a www.tudoklub.hu az egyik leglátogatottabb, speciálisan a légúti betegségekkel foglalkozó internetes portál.

Utoljára frissítve: hétfő, 11 november 2013 10:49

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version