TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Élj jól együtt az asztmáddal! – Asztma Világnap

Értékelés:
(0 szavazat)

Az elmúlt 5 évben felére csökkent az asztma miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Ennek hátterében elsősorban az egészségügyi lehetőségek fejlődése áll.

Asztma VIlágnap Asztma VIlágnap

Asztma Világnap 2012. május 1.

Világszerte javult az asztmás betegek ellátása. Az asztma legjellemzőbb tulajdonsága a légúti nyálkahártya gyulladása, amely az időben elkezdett kezeléssel biztonságosan és hatékonyan kezelhető. A modern gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel az asztmás betegek nagy többségénél elérhető a tünetmentes állapot, és az asztmás betegek az egészséges társaikhoz hasonló életet élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak.

A teljes asztmakontroll azt jelenti, hogy az asztmás beteg...

  • teljesen tünetmentes, vagy csak nagyon ritkán és enyhe tünetei vannak
  • nem ébred fel éjszaka az asztmája miatt
  • nem vagy csak nagyon ritkán kell használnia a rohamoldó gyógyszerét
  • képes a nem asztmásokhoz hasonló sportolásra, fizikai munka végzésére
  • a légzésfunkciója az egészségesekéhez hasonló vagy ahhoz nagyon közeli értékeket mutat
  • nincsenek vagy csak nagyon ritkán asztmás rohamai

A cikk a reklám után folytatódik

A teljes asztma kontroll elérése, illetve megőrzése érdekében továbbra is fontos teendőink vannak, emeli ki az asztma elleni harc érdekében létrejött világszervezet, a GINA világnapi közleménye.

  • javítani kell a betegek és az orvosok együttműködését
  • azonosítani kell az egyes betegeknél az asztma romlásához vezető kockázati tényezőket, majd meg kell próbálni elkerülni azokat. Ha ez nem megy, akkor csökkenteni kell azok hatását.
  • Rendszeresen fel kell mérni az asztmás beteg állapotát, illetve annak megfelelően kell kezelni az asztmáját.
  • Fel kell készülni az asztmás rohamok, a súlyos állapotromlások megelőzésére, illetve kezelésére.

Az asztma kezelése az egyes terápiás lehetőségek lépcsőzetes egymásra épülésén alapul, amelynek alapját a megelőző, gyulladáscsökkentő kezelés jelenti. A megelőző kezelés hatékonyságát jelzi a tünetek, illetve a rohamoldó-szükséglet csökkenése. Az alkalmazott gyógyszerek mennyiségét és számát növeljük, ha a beteg nincs jól, illetve a tartós asztmakontroll elérése után megpróbálhatjuk azt csökkenteni.

Magyarországon több mint 250.000 asztmás beteget tartanak nyilván a tüdőbeteg-gondozókban. Számukra gyakorlatilag minden olyan gyógyszer elérhető, amelyek az asztma kontroll eléréséhez szükségesek, és ezekhez a tüdőgyógyász szakorvosok javaslata alapján magas, általában 90%-os OEP-támogatás mellett juthatnak hozzá.
A rendszeres tüdőgyógyászati kontroll a biztosítéka annak, hogy az asztmás beteg hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő gyógyszerekhez, és elsajátítsa azok helyes használatát.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
Légúti Betegek Országos Egyesülete

Utoljára frissítve: vasárnap, 03 június 2012 20:19

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version