TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

A Légúti Betegek Országos Egyesülete kiáll a teljes zárt közterületi tilalom mellett

Értékelés:
(0 szavazat)

Ha a Magyar Országgyűlés elfogadja, és a kormány gondoskodik a törvény betartatásáról is, akkor végre lehetővé válik, hogy a légúti betegek végre dohányfüstmentes helyen dolgozhassanak, szórakozhassanak, utazhassanak.

A légúti betegek állapotát jelentősen rontja a dohányfüst. Az asztmásoknál fokozza a légutak gyulladását, nehézlégzéshez, köhögéses rohamhoz vezethet.  A halálozási világranglista dobogóját ostromló krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának legfontosabb oka éppen a dohányfüst belégzése. A fertőzések könnyebben kialakulnak a dohányfüst belégzése miatt legyengült védekezőképességű légúti nyálkahártyán, gyakrabban jelentkezik arcüreggyulladás, légcső- és hörgőhurut, illetve tüdőgyulladás.

A dohányfüst belégzése az első számú daganatos halálok, a tüdőrák leggyakoribb oka. A passzív dohányzás 20-30%-kal növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Felháborítónak tartjuk, hogy a vendéglátósok a dolgozóik és a vendégeik egészségével mit sem törődve hamisan azt állítják, hogy az intézkedés tömeges, akár 2000-3000 főt is érintő elbocsátásokat és nagyfokú forgalomcsökkentést vonna maga után. Ezek légből kapott számok, amit sem eddigi nemzetközi tapasztalat, sem itthoni piaci felmérések nem támogatnak.

Éppen ellenkezőleg, nemzetközi gazdasági elemzések, illetve saját személyes tapasztalataim is egyértelműen azt igazolják, hogy a vendéglátóhelyek füstmentessé válása után az éttermek forgalma nem csökkent, hanem nőtt. A dohányosok többsége tiszteletben tartotta a füstmentes élethez való jogot, és különösebb gond nélkül képes volt arra, hogy ne fújja a mások orra alá az egészséget súlyosan károsító cigarettafüstöt.

Nemzetközi marketing szakemberként felfoghatatlan számomra, miért érvelnek a magyar vendéglátósok a füstös éttermek és szórakozóhelyek mellett. Miért helyezik előtérbe a mások egészségével nem törődő, és a dohányosok között is kisebbségben lévő, nikotinfüggő személy „szabadságjogait”? Miért nem akarják a füstmentesen étkezni és szórakozni kívánó többség érdekeit kiszolgálni? Miért akarják vendégeik nagy többségét arra kényszeríteni, hogy továbbra is egészségtelen környezetben tudjanak csak a barátaikkal szórakozni, és dohányfüsttől bűzlő ruhájukban térjenek haza?

Főleg nem értem, miért lobbyzik a Magyar Vendéglátók Ipartestülete saját tagjainak érdeke ellen. A magyar felnőtt lakosság mintegy kétharmada nem dohányzik. Ők és a dohányosok jelentős része támogatja az éttermek füstmentessé válását. A nemdohányzók elkölthető jövedelme ugyanakkor jóval magasabb, mint a dohányosoké, mert a magasabb iskolai végzettségűek között kevesebb a dohányos és a magasabb iskolai végzettségűek jövedelme általában magasabb. Ráadásul a nemdohányzók nem költenek el a fizetésükből havonta 15-20 ezer forintot cigarettára.

Külön figyelmet érdemel, hogy a nemdohányosok között jelentős számban vannak, akik valaha dohányoztak és nagy erőfeszítések árán, a saját és környezetük egészségének megóvása érdekében, sikerült leszokniuk róla. Ezeknek az embereknek jó része ma inkább nem megy étterembe, hogy ne legyen kitéve másodkézből azoknak a káros füsthatásoknak, amelyektől egyszer már gyakran nagy nehézségek árán sikerült megszabadulnia. A teljes dohányfüst tilalom újra megnyitná előttük a szórakozóhelyeket, ezáltal plusz bevételhez juttatva az azokat üzemeltetőket.

A füstmentes törvény bevezetésével Magyarország, a Magyar Országgyűlés és a EU-s soros magyar elnöksége megerősítheti, hogy a magyarok Európához, a világ fejlett, a mások egészségét fontosnak tartó részéhez akarnak tartozni. A törvény bevezetését teljes mértékben támogatjuk.

Váci Sándor        
a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke

Háttérinformáció:

Váci Sándor
A Légúti Betegek Országos Egyesületének alapító tagja és első elnöke

1957-ben született Szerencsen. Gyermekkorában súlyos asztma miatt többször szorult kórházi kezelésre. Egyetemi tanulmányait az ELTE Természettudományi karán kezdte, majd a „University of Victoria”-n fejezte be, Kanadában. 30 éven át az USA-ban, Kanadában, Belgiumban, Franciaországban és Ausztriában dolgozott, olyan cégek vezető menedzsereként, mint a Procter & Gamble, Canadian Imperial Bank of Commerce, Cadbury International, Citibank Global Consumer Bank vagy Raiffeisen International.
Jelenleg a Közép-Európai Egyetem és a Maastricht School of Management MBA szintű Értékesítési és Marketing oktatója, és számos nemzetközi cégben felügyelő bizottsági vagy tanácsadó bizottsági tag, illetve Partner. Négy nemzetközi szakkönyv szerzője, amelyek Londonban jelentek meg a Lafferty, VRL és SearchingFinance kiadók gondozásában.
Torontóban átélte az ottani füstmentes törvény bevezetését. Tapasztalatairól röviden így számol be:
„Ontario Államban, amelynek Torontó a fővárosa, mindig is komoly hagyománya volt a dohánytermesztésnek. Elképzelhető tehát, hogy mekkora ellennyomás nehezedett a törvényhozókra a mezőgazdasági lobby felől. A nagy cigarettagyártó cégek szintén komoly erővel léptek fel, és harcukba megpróbálták bevonni a vendeglátóipari szakmát is. Szerencsére Kanadában az egészséges életmód elfogadott alapfeltétel, amihez hozzátartozott a füstmentes környezetben történő munkavégzés és szórakozás joga is. Mindenki tisztában volt vele, hogy a dohányosok és nemdohányosok egyszerű elkülönítése nem megoldás. Ahogy ezt egy helyi humorista frappánsan megfogalmazta: „egy közösségi medencében sem lehet kettéosztani a vizet belepisilős és nem belepisilős részre!” A dohányzás teljes betiltása után az éttermek és bárok kellemesebb helyé váltak, és rengeteg olyan új ügyfelet szereztek, akik addig elkerülték azokat a helyeket, amiket azelőtt csak „bűzfészkeknek” hívtak. Talán ennek is köszönhető, hogy Torontóban a vendeglátóipari szakma látványosan egészségesen fejlődött a dohányzás teljes tilalma után, és fejlődik tovább mai is.

Utoljára frissítve: vasárnap, 27 február 2011 22:34

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version