TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Légzésfunkciós Világnap: Cristiano Ronaldo a tüdőért kampányol

Értékelés:
(0 szavazat)

2010 a Tüdő Éve - Légzésfunkciós Világnap

Cristiano Ronaldo a frontembere a légúti betegségek megismeréséről és megelőzéséről szóló európai kampánynak, az október 14-én a Légzésfunkciós Világnapon indul . Cristiano Ronaldo jelmondata, a „Mindenkinek van egy célja az életében. A légzés az egyetlen út, amelyről nem térhetsz le, hogy elérhesd” egyben a felhívja a figyelmet az ebben az évben zajló, „A Tüdő Éve” kampányra is.

A COPD Portugáliában is egy gyakori betegség. Az ország jelenlegi leghíresebb sportolója, Cristiano Ronaldo támogatja A Tüdő Éve kampány célkitűzéseit. „Az egészséges tüdők elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy legyen elegendő levegőm, hogy előbb érjem el a labdát, mint az ellenfelem, és gólt szerezhessek, s győzelemhez segíthessem a csapatomat. Az oxigén szükséges ahhoz, hogy napról-napra átélhessem a gólörömöt, és örömet szerezzek szurkolóinknak” – mondta Cristiano Ronaldo, majd hozzátette: „Azért támogatom A Tüdő Éve kampányt és ezen belül is a Légzésfunkciós Világnapot, hogy mindenki megértse, mennyire fontos a tüdőnk egészsége, annak óvása és rendszeres ellenőrzése, hiszen a tüdők nélkül nincs oxigén, nincs élet, nincs öröm.”

Portugáliában, Magyarországhoz hasonlóan, mintegy 500.000 szenved a tüdőket súlyosan károsító krónikus obstruktív tüdőbetegségben, a COPD-ben. Közülük csak alig negyedük tud a betegségéről, Magyarországon kb. 130.000 beteg szerepel a tüdőgondozói hálózat nyilvántartásában, és kap megfelelő orvosi kezelést. Pedig a COPD a 3-4. halálok világszerte, és a lakosság alig több mint 1%-át kitevő ismert COPD-s betegek használják fel az ország teljes antibiotikum-fogyasztásának mintegy 40%-át.
A betegség sokáig lappangva fejlődve feszíti, roncsolja a tüdőt. Az első tünetei a köhögés az úgynevezett hörghurutos vagy bronchitiszes formában, míg az eleinte csak terhelésre jelentkező nehézlégzés a sokkal alattomosabb tüdőtágulatos vagy emfizémás formában. Természetesen a COPD két fő megjelenési típusa keveredhet, ekkor a köhögés és a légszomj ugyanannál a betegnél, ugyanabban az időben is jelentkezhet.

A beteget a kezdetben szinte észrevétlenül jelentkező  tünetek alig zavarják, és azt tévesen a dohányzás „természetes” velejárójának tekintik, holott az már egy több mint 10 éve a tüdőket alattomosan roncsoló betegség jele.

A COPD kialakulásáért az esetek 90%-ában a dohányzás felelős. Az aktív, de a passzív dohányzás egyaránt elősegítheti a betegség kialakulását.

A Légzésfunkciós Világnapon az aranylabdás Cristiano Ronaldo, az Európai és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, valamint a Légúti Betegek Országos Egyesülete is arra buzdítja a jelenleg is aktív, illetve a már leszokott dohányosokat, hogy méressék meg a légzésfunkciójukat, mert az időben felismert betegség eredményesen kezelhető, és elkerülhető a tartós oxigénhasználatot igénylő, a betegek elszigetelődéséhez vezető légúti rokkantság. A mérés egyszerű, fájdalmatlan és gyorsan, alig 5 perc alatt elvégezhető.

Magyarországon 2010. október 14-én országszerte több mint 40 helyszínen végeznek ingyenes légzésfunkciós vizsgálatot a kampányban résztvevő orvosok és nővérek. (A vizsgálatok helyszíneinek megtekintéséhez kattintson ide)
Utoljára frissítve: kedd, 12 október 2010 08:41

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version