TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

A kórházban kialakuló tüdőgyulladás megelőzhető

Értékelés:
(0 szavazat)

A kórházban összeszedett fertőzések hosszas kórházi tartózkodás kockázatát rejtik magukban. A legveszélyesebbek közé tartozik a lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladás (VAP), ami a géppel lélegeztetett emberek 15%-ánál jelentkezik.

A legveszélyesebb a lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladás (VAP) A legveszélyesebb a lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladás (VAP)

A legyengült immunrendszer és az antibiotikumokkal szemben kialakult rezisztencia miatt a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek súlyos fertőzéseket kaphatnak. Amerikában évente 26000 ember jár így.

A kórházban kialakuló tüdőgyulladás megelőzhetőA Tel Avivi Egyetem nővérei által kifejlesztett új klinikai megközelítésnek hála új eszköz áll rendelkezésre a VAP megjelenésének megakadályozására. Mi is ez az új technológia? Egy közönséges fogkefe.

„A tüdőgyulladás mindenhol a világon nagy probléma a kórházakban” – mondja Ofra Raanan nővér, az új tanulmány vezető kutatója, A Tel Avivi Egyetem Ápolási Karának oktatója. „Az intubált betegek megfertőződhetnek a tüdőgyulladással 2-3 nappal azután, hogy a tubust a légcsövükbe vezetik. A tüdőgyulladás azonban megelőzhető, ha elvégzik a megfelelő méréseket.”
Raanan, aki a Sheba Nővérképzőben dolgozik, a Chaim Sheba Egészségügyi Központban, együttműködött Izrael más főbb központjainak nővéreivel. Felfedezték, hogy a betegek – akár az eszméletlenekét is – fogát megmossák háromszor egy nap, a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát akár 50%-kal is csökkenthetik.

A cikk a reklám után folytatódik

Nehéz lenne pontosan lemérni a hatást, állítják a kutatók. „Míg a kutatás jól látható fejlődést mutatott a kórházi tüdőgyulladás csökkentése terén, nehéz lenne megmondani, hogy pontosan milyen mértékben előzheti meg a fogmosás a tüdőgyulladást.” – mondta Raanan, de a közzétett adatok közvetlen összefüggésre utalnak az intubált betegek esetében. „Előfordulhat, hogy az orvosok és a nővérek leggondosabb ápolása ellenére is kialakul a tüdőgyulladás. Ezzel a megközelítéssel azonban bizonyosan javíthatók a túlélés esélyei.”

Normális esetben a fogakon és a szájüregben sokféle, egyébként ártalmatlan baktérium él. A fertőzés számára akkor kerekedik megfelelő táptalaj, ha a lélegeztető tubus szabad utat enged a „jó” baktériumoknak a tüdő alsóbb részeibe. A baktériumok a tubuson át kis vízcseppekben utaznak és megtelepednek a tüdőben. Ott aztán kihasználja a beteg legyengült immunrendszerét, és osztódásnak indulnak. A rendszeres fogmosás megakadályozza a VAP-ot okozó baktérium szaporodását és terjedését.

Vannak a VAP megelőzésének további lépései is. Manapság a nővérek egy mechanikus leszívóval távolítják el a beteg szájából és torkából a váladékot. Ülve helyezik el a beteget, és néhány óránként változtatnak a testhelyzetükön. A Tel Avivi nővérek szerint a fogmosást is hozzá kellene adniuk a napi rutinhoz.

Habár néhány amerikai kórházban már bevezették a fogmosás gyakorlatát a lélegeztetett betegeken, az új eredmények talán meggyőzik a kórházakat világszerte arról, hogy befektessenek ebbe az eljárásba, hogy ezzel életeket menthessenek meg.

Utoljára frissítve: szombat, 14 április 2012 20:45

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version