TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Tüdőgyulladás Világnapja: megelőzhető a betegség

Értékelés:
(1 szavazat)

November 12-e a Tüdőgyulladás Világnapja. Ezen a napon számos szervezet igyekszik felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket ez a légúti fertőző betegség okoz gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, illetve arra, hogy a tüdőgyulladások egy része megelőzhető. A tüdőgyulladás kapcsán felmerülő éves kiadások Európában 100 Debrecen méretű város teljes éves költségvetését teszik ki.

A tüdőgyulladás (pneumonia), amely a pneumococcus betegségek egyik gyakori megjelenési formája, világszerte a vezető halálokok egyike. A betegség súlyos megpróbáltatást jelent a szervezet számára: a tüdőben folyadék halmozódik fel, és olyan tünetek alakulhatnak ki, mint például a köhögés, a láz, a hidegrázás és a nehézlégzés.

A tüdőgyulladás bármely életkorban bekövetkezhet, de a kisgyermekek, az idősebb felnőttek és bizonyos krónikus betegségekben szenvedők – például cukorbetegek, asztmások, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők –, továbbá a dohányosok nagyobb kockázatnak vannak kitéve. E csoportok nagyobb eséllyel kapják el a tüdőgyulladást és nagyobb annak a valószínűsége is, hogy tüneteik súlyosabbak és tartósabbak lesznek, valamint kórházi kezelést igényelnek. Magyarországon évente több mint 20 ezer 65 év feletti beteg kerül kórházba tüdőgyulladás miatt.

A tüdőgyulladás gyakran kezelhető antibiotikumokkal

A betegség lefolyása még kezelés esetén is hosszú lehet, és a tünetek teljes rendeződése heteket, sőt, hónapokat vehet igénybe. Ennek következtében a megbetegedett emberek tartósan, míg őket ápoló családtagjaik időszakosan kiesnek a munkából. A jövedelem- és a munkaidő-kiesés, valamint a kezelési költségek egyaránt megterhelik az államkasszákat. Európában a pneumoniával kapcsolatos éves kiadások becsült értéke 10,1 milliárd euro.

A betegség által jelentett teher csökkentésének legjobb módja a megelőzés. Bár sokan gondolják úgy, hogy a pneumonia előfordulása évszakfüggő, a betegséget bármikor el lehet kapni. A pneumococcus pneumonia megelőzésének elősegítésére számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Kiváló kezdőlépés az egészséges életmód, beleértve a rendszeres orvosi vizsgálatot, a helyes táplálkozást és a mozgást. Valamint idősebb felnőtteknél, gyermekeknél és a fokozott kockázatú csoportoknál a védőoltás alkalmazása is az általános megelőzési stratégia fontos részét képezi.

OrientPress Hírügynökség (OPH)

Utoljára frissítve: csütörtök, 13 november 2014 11:15

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version