TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Mi az a szaxofontüdő?

Értékelés:
(1 szavazat)

Egy amerikai férfit súlyos szaxofontüdővel diagnosztizáltak. A furcsa elnevezés azért találó, mert a leggyakrabban szaxofonisták, klarinétosok és más fúvós hangszereken játszó zenészek kapják el a betegséget.

Az orvosok körülbelül egy évig nem tudtak mit kezdeni az atlantai férfi makacs köhögésével és zihálásával, ami nem reagált az antibiotikumokra, szteroidokra és más kezelésekre. Végül a beteg futólag megemlítette, hogy klarinéton játszik egy dixieland együttesben. Amikor az Emory Egyetem kutatói megvizsgálták a férfi klarinétját és nádját, nagy mennyiségű Exophiala gombát találtak rajta, ami jellemzően a bomló faanyagon és a földben fordul elő. Dr. Marissa Shams, az egyetem egyik kutatója elmondta, hogy a férfi gyakorlatilag ezt a gombát lélegezte be. A férfiban két másik gomba, az Alternaria és a Curvularia fajokkal szemben is allergiás reakció alakult ki.

Szaxofontüdőt, más néven túlérzékenységi tüdőgyulladást (hiperszenzitív pneumonitiszt) számos toxikus penészgomba okozhat. A Chest szaklap egyik 2010-es számában a kutatók arról számoltak be, hogy az Ulocladium botrytis, a Phoma, a Fusarium, a Penicillium és a Cladosporium gombafélék is előszeretettel szaporodnak a fúvós hangszerek meleg, nyirkos belsejében.

A szaxofontüdő kialakulásának egyik fő oka egyébként Dr. Yvon Cormier, a Chest vezércikkének szerzője szerint a hangszerek ritka tisztítása. A szakértő elmondta, hogy a szaxofonistákkal folytatott beszélgetéseiből kiderült, hogy a zenészek többsége évente legfeljebb egyszer-kétszer tisztítja ki a hangszerét tisztítókefével, klóros fertőtlenítő oldattal vagy izopropil- alkohollal pedig soha.

Az atlantai klarinétos állapota jelentősen javult, miután rendszeresen elkezdte tisztítani a hangszerét. „Örültünk, hogy segíthettünk neki” mondta Dr. Shams. „A klinikánkon nem ilyenek a tipikus allergiás és asztmás betegek.”

Utoljára frissítve: szerda, 13 november 2013 09:51

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version