TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Viharok idején gyakoribb a légmell

Értékelés:
(1 szavazat)
Feszülő légmell
Amennyiben a mellhártya két lemeze közé folyamatosan áramlik be a levegő, onnan kijutni pedig nem tud, akkor úgynevezett feszülő légmell alakul ki, amely közvetlen életveszélyt jelent a beteg számára. Mind a légzést, mind a szív működését jelentősen akadályozhatja a mellkasban felszaporodó, a tüdőket és a szívet össze- és félrenyomó, a légzési folyamatban részt nem vevő levegő.
A mellhártya lemezei közül a levegőt drénezéssel és tartós szívással kell eltávolítani. A légmell kezelésére állandó ügyeleti szolgálatot szerveztek speciálisan felkészült mellkasi osztályokon. Az Országos Mentőszolgálat az adott időpontban egy ilyen ügyeletes osztályra szállítja a ptx-es betegeket.

Az ilyen idõszakban szinte mini járványként megnõ a látszólag ok nélkül magától kialakuló légmell, az ún. idiopathiás spontán pneumothorax (ptx) elõfordulása.

Olasz kutatók két bolognai kórház összesen 294 spontán ptx-es betegének adatait vizsgálták meg a 2000 és 2004 közötti periódusra vonatkozóan. Az esetek több mint a felében (54%) a légmell viharos idõjárás mellett alakult ki, és csak 17%-a viharmentes, „csendes” napokon.

Az olasz kutatók feltételezése szerint a légmell halmozódásának az oka valószínûleg a légköri nyo-más hirtelen csökkenése lehetett, mert ekkor a kitágult léghólyagok könnyebben megrepedhetnek, és a sérülésen keresztül a tüdõbõl a levegõ kiszökhet a mellhártya két lemeze közé.

A viharos idõszakban hirtelen fellépõ súlyos nehézlégzés, mellkasi fájdalom esetén gondolnunk kell a légmell kialakulására is, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Utoljára frissítve: péntek, 18 január 2008 14:37

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version