TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

A következő útmutatás arról tájékoztat, hogy hogyan kell a HandiHaler® készülék segítségével belélegezni az orvosa által előírt hatóanyagot. Kezelőorvosa útmutatásait pontosan betartva használja a kapszulát.

A HandiHaler® készüléket kifejezetten a kapszulába töltött inhalációs adagolására tervezték; nem használható más gyógyszer alkalmazására. A HandiHaler® készülék használatba vétele után legfeljebb egy évig alkalmazható gyógyszeradagolásra.

handihaller1

A HandiHaler® készülék részei

  1. zárófedél,
  2. szájcsutora,
  3. készüléktest,
  4. lyukasztógomb,
  5. központi kamra

A perforáció mentén válassza szét a buborékfólia-csíkokat. A tépőfület megfogva húzza le a bliszterről a védőfóliát, amíg teljes egészében szabaddá válik a kapszula. Vegye ki a kapszulát a csomagolásából.

handihaller2

Vegye ki a hörgőtágító hatóanyagot tartalmazó kapszulát a buborékfólia csomagolásból (kizárólag közvetlenül felhasználás előtt bontsa fel a csomagolást).

handihaller3

Az ábrán látható módon helyezze a kapszulát a készülék központi kamrájába – közömbös, hogy melyik végével előre illeszti a helyére.

handihaller4

Helyezze vissza és rögzítse szilárdan a szájcsutorát (ennek megtörténtét kattanás jelzi); ne hajtsa le a zárófedelet. Tartsa a HandiHaler® készüléket szájcsutorájával felfelé, majd nyomja be egyszer ütközésig és engedje fel a lyukasztógombot. Ez a művelet többszörösen perforálja a kapszulát és ezáltal belélegezhetővé teszi a tartalmát.

handihaller5

  1. Lélegezzen ki teljesen. Fontos: soha ne lélegezzen ki a készülék szájcsutoráján keresztül!
  2. Emelje a szájához a HandiHaler®-t és szorosan zárja össze ajkait a készülék szájcsutorája körül. Fejét egyenesen tartva lélegezzen be mélyen és lassan – ám elegendően gyors ütemben ahhoz, hogy a belégzés keltette légáramlás hatására hallhatóan rezegni kezdjen készülékbe helyezett kapszula. Szívja tele tüdejét levegővel, majd tartsa vissza a lélegzetét mindaddig, amíg ez nem okoz gondot – közben vegye ki a szájcsutorát az ajkai közül, Lélegezzen a szokványos módon. Ismételje meg még egyszer az 1–2. műveleteket, hogy teljes egészében belélegezhesse kapszula tartalmát.
    Távolítsa el ismét a szájcsutorát. Billentse ki készülékből és dobja hulladékgyűjtőbe a kiürült kapszulát. Illessze a helyére a szájcsutorát, hajtsa le a zárófedelet, és a következő használatig tegye félre a HandiHaler® készüléket.

A HandiHaler® készülék tisztítása

Havonta egyszer meg kell tisztítania HandiHaler® készülékét. Nyissa fel a zárófedelet és távolítsa el a szájcsutorát. A lyukasztógombot felfelé tolva nyissa ki a készüléktestet. Az inhalátort meleg vízzel alaposan kiöblítve távolítsa el a benne rekedt port. A készüléket kíméletesen rázogatva távolítsa el a benne maradt vizet. Ne illessze a helyére a szájcsutorát, hanem a készüléktestet és a zárófedelet nyitva hagyva tegye félre száradni a HandiHaler® A készülék teljes kiszáradásához 24 óra szükséges; ezt követően ismét használható a következő adag inhalálására. A szájcsutora (nem túlságosan) nedves textíliával tisztítható.

Tovább a kategóriában: « Easyhaler JET »

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version