TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Az új oldatos technológiával többféle inhalációs hatóanyagot juttathatunk a kislégutainkba, oldhatjuk a hörgőgörcsöt vagy csökkenthetjük a hörgő nyálkahártya gyulladását, de létezik olyan Modulite®-technológiával készült kombinált inhalációs gyógyszer is, amelynek használatával egyidejűleg tudjuk a megelőző (gyulladáscsökkentő) és a rohamoldó (hörgőtágító) hatóanyagokat belélegezni. A modern technológiai megoldások révén lehetővé vált, hogy még kevesebb gyógyszer belégzésével tudjuk elérni a a szükséges terápiás hatást, és csökkenthessük a gyógyszermellékhatások kockázatát.

spray1

Hogyan?
A spray-t érdemes álló testhelyzetben használni. Távolítsa el a szájrészről a védőkupakot és győződjön meg arról, hogy a szájrész megfelelő tisztaságú.
Miért?
Álló testhelyzetben tudja a legtöbb levegőt a tüdejébe beszívni. A védőkupak eltávolításával szabad utat biztosít a gyógyszer belégzéséhez. Ha tiszta a szájrész, elkerülheti a szennyeződések belégzését.

spray2

Hogyan?
Fogja a spray-t biztonságosan úgy, hogy a szájrészt teljesen be tudja venni az ajkai közé. Ha erőtlen a keze, fogja két kézzel. Rázza fel a spray-t!
Miért?
A belégző biztos tartása szükséges a gyógyszer megfelelő adagolásához. A hatóanyag egyenletes eloszlatása miatt kell felrázni a spray-t.

spray3

Hogyan?
Vegyen levegőt, majd fújja ki olyan lassan, amennyire csak tudja, a szokásos kilégzéshez képest hosszabban, erőltetve.
Miért?
Minél jobban kifújja a levegőt, annál nagyobb lélegzetet tud venni a gyógyszerköd belégzésekor.

spray4

Hogyan?
A függőlegesen tartott spray szájrészét helyezze a szájába és zárja körül ajkaival. Figyeljen arra, hogy a nyelve és a fogai ne kerüljenek a kiáramló permet útjába. Vegyen lassan, mélyen levegőt. A belégzés elkezdése után nyomja meg a spray tetejét és folytassa a belégzést, végig a spray-n keresztül.
Miért?
Hogy a „gyógyszerköd” ne kerüljön ki a szájából. Azzal, hogy belégzés közben nyomja meg a spray-t, több gyógyszert juttat a tüdejébe, és kevesebb csapódik le a szájában. Lassan lélegezve a tüdő távolabbi részeibe is eljut a gyógyszer.

spray5

Hogyan?
A mély belégzés végén tartsa vissza a lélegzetét 10 másodpercig.
Miért?
A lélegzet visszatartásával a gyógyszernek több ideje van lejutni a tüdő távolabbi részeibe (kislégutakba).

spray6

Hogyan?
Nagyon lassan, nyugodtan engedje ki a levegőt az orrán keresztül. Helyezze vissza a szájrész védőkupakját.
Miért?
Lassan kilélegezve még több gyógyszer marad a tüdejében. A védőkupak visszahelyezésével védi az eszközt a szennyeződéstől.

hiba1

Helytelen: Nem fújta ki teljesen a levegőt a tüdejéből. Így rövidebb ideig tudott belélegezni, ezért nem jutott elegendő gyógyszer a tüdejébe.

Helyes: Teljesen fújja ki a levegőt a tüdejéből! Ezáltal hosszabban tud belélegezni, és a gyógyszer a tüdejébe jut.

hiba2

Helytelen: Nem vette be a pipát a szájába. A gyógyszerköd nagy része kárba veszett.

Helyes: Vegye a belégzőt a szájába és zárja körül ajkaival! Ezáltal a gyógyszer a megfelelő helyre kerül.

Javaslat! Az új generációs spray-k a hatóanyagot egyenletes oldatban tartalmazzák, ezért ezeket használat előtt nem szükséges felrázni. Forgalomban vannak azonban még olyan régi típusú spray-k is, amelyek a hatóanyagot szilárd részecskék formájában tartalmazzák, emiatt ezeket használat előtt fel kell rázni. A tévesztés elkerülése miatt ajánljuk, hogy minden spray-t rázzon fel.

Tovább a kategóriában: « Turbuhaler

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version