TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Értesítés
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/1853

Európa-szerte évente 3 millió ember betegszik meg tüdőgyulladásban, ebből 1 millióan kerülnek kórházba

Értékelés:
(0 szavazat)

Bár öt magyarból három tudja, hogy a betegség halálos kimenetelű is lehet, mindössze 5%-uk tervezi a védőoltás beadatását. A Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE) a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából a betegségben elhunyt magyar hírességek szobrainál tartott közterületi akcióval hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyébként védőoltással könnyedén megelőzhető fertőző betegség a mai napig a tíz vezető halálok egyike maradt.

Többek között Puskás Ferenc, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos és Csokonai Vitéz Mihály szobrainál elhelyezett figyelmeztető táblákkal és tájékoztató kiadványok kiosztásával figyelmeztetett a LEBE a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából arra, hogy a betegség a mai napig a vezető halálokok egyike, miközben a Streptococcus pneumoniae baktérium okozta fertőzések jelentős része egyetlen védőoltással könnyedén megelőzhető.

A tájékozottság a legjobb orvosság

Egy a közelmúltban végzett reprezentatív felmérés eredményei szerint a lakosság háromötöde tudja, hogy a tüdőgyulladás akár halálos lefolyású is lehet, míg a kérdezettek több mint egyharmada van tisztában azzal, hogy a betegségnek lehetnek súlyos következményei. Mindössze 2% gondolja úgy, hogy a betegség nem veszélyes, gyorsan elmúlik, mint egy megfázás. Szinte egyöntetűen igaznak tartották a megkérdezettek azt az állítást, hogy a tüdőgyulladás a megfázásból, meghűlésből keletkező szövődmény, de a kérdezettek több mint fele azt is tudta, hogy a tüdőgyulladás cseppfertőzéssel, közösségben is terjedhet. A válaszadók 42%-a szerint a tüdőgyulladás mindenki számára egyaránt veszélyes, akik szerint azonban vannak veszélyeztetettebb csoportok, legtöbben az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket nevezték meg.

Dr. Mucsi János tüdőgyógyász főorvos, a LEBE alapítója szerint fontos tudatosítani, hogy a betegség különösen veszélyes az 50 év felettiek és a krónikus betegek – például légúti betegek, cukorbetegek, szívbetegek és tumoros betegek – számára, de az immunrendszer állapotától függően ennél jóval többeket érinthet a betegség. „Nem mindig elég az antibiotikum, ezért inkább előzzünk meg” – hangsúlyozta a főorvos, aki szerint az ellenálló baktériumok számának növekedésével nő annak az esélye is, hogy az orvos által felírt antibiotikum nem hat a kórokozóra, ezért a legjobb módszer a megelőzés.

Megelőzni, de hogyan?

A TÁRKI által végzett felmérés válaszadóinak 44%-a hallott már arról, hogy a közösségben szerzett tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető. A kérdezettek jóval több mint kétharmada azonban csak a gyerekkori kötelező védőoltásokat kapta meg, mindössze egynegyednyi azok aránya, akik ezeken túl egyéb védőoltásokat is kaptak. A gyermekkori kötelező oltásokon túl egyéb védőoltásokat is megkapott válaszadók közül legtöbben influenza és a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást kaptak. Tüdőgyulladás elleni védőoltást a lakosság alig 2,5%-a kapott már és mindössze további 5% azok aránya, akik tervezik, hogy ezt a védőoltást beadatják maguknak a háziorvosukkal.

Figyeljünk az idősebbekre!

A kérdőívre válaszolók egyötöde állítja, hogy gondoskodik arról, hogy idősebb családtagjai megkapják a szükséges védőoltásokat, alacsony azonban azok aránya, akik a tüdőgyulladás veszélyeit is számításba veszik. Míg az influenza elleni oltást a megkérdezettek 30%-a tervezi beadatni magának vagy idősebb családtagjainak, addig mindössze 4% azok aránya, aki tüdőgyulladás elleni oltást is tervezi beadatni szüleinek, nagyszüleinek.

Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője Baross Gábor – a szintén tüdőgyulladásban elhunyt egykori közlekedési miniszter – szobránál elmondta, hogy míg az újszülöttek néhány hónapos korban kötelezően megkapják az ingyenes és akár élethosszig tartó védettséget nyújtó oltást, addig az idősebbeknek erről önállóan kell gondoskodniuk. A LEBE és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által tartott megmozduláson felszólaló járványügyi szakember szerint felnőtt korban egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához, így mindenkinek azt javasolja, hogy keresse fel a háziorvosát és beszéljen vele a tüdőgyulladás megelőzéséről.

Utoljára frissítve: 2016. november 14., hétfő 15:31

Képgaléria

{gallery}1853{/gallery}

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version