TüdőKlub.hu - Tüdőbetegek hír és közösségi portálja

Légzésfunkciós Világnap: Gödöllőn is minden légvétel számít

Értékelés:
(0 szavazat)

Az európai tömeges tüdőtérfogat-mérések rámutattak a rendszeres és megbízható tüdőtesztelések fontosságára

Magyarországon 38 városban összesen 50 helyszínen végeztek ezen a napon ingyenes légzésfunkciós szűrővizsgálatokat. A magyarországi programot a Magyar Tüdőgyógyász Társaság hangolta össze, az egyes helyszíneken pedig elsősorban a tüdőgondozókban és a tüdőgyógyászati kórházi osztályokon dolgozó egészségügyi szakemberek végezték a méréseket.

A Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE) a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központban szervezett légzésfunkciós szűrést a világnap alkalmából.
A gödöllői szűrésen összesen 162 személy légzésfunkciós vizsgálatát végeztük el.

Közülük mindössze 79 személy (49%) légzésfunkciója bizonyult egészségesnek, 49 személynél (30%) a légutak beszűkülésére mutató zavart (az obstruktív tüdőbetegség más néven COPD, illetve a nem teljesen kontrollált asztma is ebbe a csoportba tartozik), 34 személynél pedig megfelelő tágasságú légutak mellett a kifújt levegő mennyisége volt kórosan alacsony (ún. restriktív légzészavar).

A gödöllői mérésen résztvevőinek 27%-a (43 fő) aktív dohányosnak tartotta magát. A résztvevők 29%-a (47 fő) szokott már le a cigarettáról, és a vizsgált személyek kevesebb, mint fele (72 fő, 44%) nem dohányzott még sohasem.

A szűrésre jelentkező aktív dohányosok többsége elmondta, hogy szívesen leszokna a dohányzásról, legtöbbjük már többször meg is próbálta már letenni a cigarettát, de eddig nem sikerült nekik. Valamennyi, a légzésfunkciós mérésen résztvevő dohányosnak javasoltuk a leszokást, a leszokni akarókat pedig konkrét tanácsokkal is elláttuk arra vonatkozóan, hogyan induljon el a leszokás göröngyös útján.

Azokat a személyeket, akiknél kóros légzésfunkciós értéket mértünk, elsősorban tüdőgyógyászati és kardiológiai kivizsgálásra irányítottuk.

Számítson minden egyes lélegzetvétel!

Légzésfunkciós Világnap: Gödöllőn is minden légvétel számítA tüdőtérfogat funkcionális szűrővizsgálatait a tüdő „zöldkártya” vizsgálatának tekinthetjük – amely értékes és korai információt nyújt az embereknek a potenciálisan halálos, de nagyobb részt megelőzhető betegségekre, ideértve az asztmát, a tüdőrákot és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD-t).

A tüdőtérfogat-mérés egy egyszerű, gyors és fájdalmatlan vizsgálat, amely minden 40 év fölötti személynek, illetve valamennyi aktív dohányosnak és a dohányzást már korábban abbahagyó személynek javasolt. A legfrissebb vizsgálatok igazolták, hogy a légzésfunkciós vizsgálatokon rendellenességeket mutató dohányosoknál magasabb a tüdőrák kockázata.

„Örülök, hogy a vizsgálat megállapította, hogy a tüdőm egészséges” – mondta Kovács Lászlóné. „Borzalmas dolog abba belegondolni, hogy az 5 perces szűrővizsgálatom alatt 150 ember halt meg a világon megelőzhető tüdőbetegség miatt. A vizsgálatot végző orvos végleg meggyőzött arról, hogy le kell tennem a cigarettát. Elmondta, hogy nemcsak a dohányzáshoz kapcsolódó szokásaimon kell változtatnom, hanem valószínűleg gyógyszeres kezelésre is szükségem lesz az erős nikotinfüggőségem miatt. Talán ezúttal sikerül.”

„A tegnapi közösségi tüdővizsgálatok eredményei jól mutatják, hogy Gödöllő és a környékbeli települések lakói közül milyen sokra vár lassú, fájdalmas és legyöngült öregkor a későn felismert tüdőbetegségek miatt. A rendszeres tüdőszűrések, különösképpen a tüdőtérfogat-mérések, az egyetlen egy módja, hogy az egykori és a jelenlegi dohányosok, illetve a nehézlégzéssel, gyakori köhögéssel küszködők a saját kezükbe vegyék egészségük irányítását” – mondta dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász, a Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője.

„2020-ra a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a világ harmadik leggyakoribb halálokozó betegsége lesz - több millió ember életminőségét fogják minden egyes nap tönkretenni. A mai tüdőtérfogat-mérés rámutatott arra, hogy milyen fontos a tudatosság, a megfelelő szűrés és a korai beavatkozás – hogy segítsük az embereket a tüdővel kapcsolatos egészségtudatosság növelésében” – mondta Marc Decramer professzor, az Európai Tüdőgyógyász Társaságnak, a Légzésfunkciós Világnap egyik támogatójának az elnöke.

Utoljára frissítve: péntek, 15 október 2010 14:17

© 2012 TüdőKlub.hu | Developed by SelfMed.Pro | Minden jog fenntartva!

Top Desktop version